Hvordan styres dit hjerte?

Har du tænkt over, hvad der får dit hjerte til at pumpe? Eller har du tænkt over, hvorfor det nogle gange pumper hurtigere end andre? Hjertet er ligesom resten af kroppen i stand til at tilpasse sig omstændighederne. Når du sover pumper det så lidt som 40 gange i minuttet, og når du yder dit maksimale, pumper det op mod 200 slag per minut.

KiropraktorNørreport

Din krop er i stand til at skrue op og ned for forskellige processer afhængigt af, hvad der er brug for på forskellige tidspunkter. Overordnet kan din krop være to tilstande: Hviletilstand og flugt- eller kamptilstand. I hviletilstanden er din puls lav, din fordøjelse og dit immunsystem er aktive og du er ikke stresset. Flugt/kamptilstanden aktiveres, hvis du bliver udsat for fare. Din krop trækker blodet væk fra huden og flytter meget af det over i dine største muskler –  ben og arme – derfor bliver du bleg, hvis du bliver forskrækket. For sørge for maksimal blodforsyning til musklerne, trækkes blodet også væk fra organer, som ikke behøver at være aktive i en kamp- eller flugtsituation. Det betyder at din fordøjelse sættes på pause, dit immunsystem er mindre aktivt og der skrues også ned for lysten til sex – samlet set kan det kaldes stressreaktioner. Denne tilstand er nyttig, når du skal yde dit bedste, men skadelig for dig, hvis den er aktiv i lange perioder af gangen. Det det betyder bl.a. at dit immunsystem kan køre på lavt blus i længere perioder, og vil det påvirke dit helbred.

Skiftet mellem de to tilstande koordineres af hjernen – og det er også den, styrer dit hjertes aktivitet. Kontrollen foregår via elektriske signaler fra din hjerne, som løber ned igennem din rygrad og derfra gennem nerverne ud videre til musklerne . Nerverne fungerer altså som ledninger. De er bløde, og hvis der kommer tryk på nerverne, vil de elektriske signaler have sværere ved at komme frem. Det sker, hvis man har subluxationer i rygsøjlen, og det betyder at hjernens kontrol med hjertet og andre organer ikke er optimal. Når subluxationerne korrigeres, genoprettes den normale elektriske forbindelse. På den måde kan kroppen igen komme til at fungere normalt. Hver eneste gang dit hjerte trækker sig sammen skyldes det altså et elektrisk signal fra din hjerne. Det sker ca. 100.000 gange i døgnet, og hjertet sender også signaler den modsatte vej, så hjertet har fuld kontrol med hjertets arbejde. Hjernen kontrollerer også dine arme og ben og resten af organerne gennem det samme netværk af nerver.